Продавець АгроКонсультант розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
9338 відгуків
ЗАМОВЛЕННЯ ПРИЙМАЄМО ЧЕРЕЗ КОШИК Робіть заказ - ПЕРЕДЗВОНИМОРАДИМО ЗАСТОСОВУВАТИ
АгроКонсультант
Контакти
АгроКонсультантІнна Юрій Маргарита
м. Павлоград, Павлоград, Україна
+380 (98) 947-48-31
Маргарита
+380 (95) 033-65-93
Маргарита
+380 (96) 002-31-75
Інна
+380 (66) 984-70-51
Інна

Морква - економічно вигідна культура

Морква - економічно вигідна культура

Морква є важливим джерелом вуглеводів, біологічно активних речовин і мінеральних солей. У 100 г її коренеплодів містяться 11,4 мг ефірної олії, до 1,8 мг вітаміну В1, до 14,7 мг - РР, 1,4 - В2, 1,4 - 6, до 100 мг вітаміну С, 0,02 -0,03 мг біотину, 1,3 мг фолієвої кислоти, а також ферменти, амінокислоти і органічні кислоти, що регулюють обмінні процеси в організмі і підвищують його захисні функції. Згідно з даними Українського науково-дослідного інституту харчування і Міністерства охорони здоров'я України, річна норма споживання моркви на людину становить 15,5 кг

Разом з капустою, буряком столовим і цибулею ріпчастою морква входить в так звану борщову групу овочевих культур, цього достатньо ліквідним продуктом, попит і ціна на який порівняно стабільно високі. Однак тут слід зазначити, що максимальна прибуток забезпечує закладання коренеплодів на зберігання, адже ціни на моркву дуже привабливі для фермерів з січня по квітень - травень. Більш рентабельним також вирощування моркви на ранню пучкову продукцію із застосуванням підзимових посівів, проте і ризики в такому випадку, звичайно, вище. Стабільним з економічної точки зору є виробництво моркви для подальшої переробки на овочеві соки, пюре, салати за заздалегідь укладеними контрактами. Крім того, за оцінками фахівців, Україна має значний експортний потенціал з вирощування моркви по технологій органічного землеробства.

Місце в сівозміні

Моркву столову вирощують в овочевих і польових сівозмінах. Під неї відводять легкі, родючі ґрунти, адже важкі, безструктурні заплывающие і кислі для її вирощування непридатні. Втім, кислі грунти можна вапнувати, що позитивно впливає на врожайність коренеплодів і їх якість.

Оскільки насіння моркви дрібне і довго проростає, під неї потрібно виділяти площі, чисті від бур'янів. Тому в сівозміні морква найчастіше вирощують після обороту пласта багаторічних трав. Часто її розміщують на одному полі з цибулею, буряком, пастернаком і селерою.

Попередниками моркви в овочевих сівозмінах є цибуля, огірок, капуста рання і кольорова, картопля рання, в польових - багаторічні трави, озима пшениця.

Сівши

Строки сівби моркви залежать від сорту і цілі виробництва і можуть бути Підзимовий, весняними й літніми. В умовах півдня України ранні сорти сіють наприкінці березня або в перших числах квітня, в Лісостепу і Поліссі - в першій декаді квітня, намагаючись використовувати запаси ґрунтової вологи. Пізні сорти, призначені для зберігання і переробки, висівають з середини квітня до кінця травня і збирання проводять у жовтні.

Для півдня України на краплинному зрошенні можливий варіант ущільнювальних посівів після культур, які рано збираються (капуста рання, огірок, буряк столовий на пучкову продукцію), щоб максимально інтенсивно використовувати площу. У цьому випадку сівбу проводять ранньостиглих сортів або гібридів не пізніше 20 липня. Для рівномірного посіву насіння грунт перед посівом коткують гладкими котками СКГ-2.

Висівають підготовлене насіння сівалками точного висіву (такими як «Клен», «Гаспардо», «Стенхей», «Акорд», «Калібру») з міжряддями 45 см звичайним (краще широкосмуговим) сошником з шириною смуги 7-8 см або за схемою 3-рядковим (40 + 40 + 60 см) або 4-рядкової (20 + 20 + 20 + 60, 60 + 7 + 24 + 7 + 24 + 7 + 24 + 7 см) стрічки. При такій схемі розміщення і застосування гербіцидів немає необхідності в міжрядної обробки. Норма висіву - 4,5-5 кг / га, глибина загортання за весняної сівби - 1,5-2 см, з літньою - 2 3 див. Використовуючи якісні насіння і сучасну посівну техніку, норму висіву можна зменшити до 1,5 - 2 кг / га. На краплинному зрошенні норму висіву збільшують до 2,5 кг / га - 1,2-1,8 млн насінин на 1 га Густота рослин залежно від умов вирощування може становити від 750 тис. До 1100 тис. / Га.

Після сівби поле коткують кільчасто-шпоровый котком ЗККШ-6 у зчепленні З-11У з колісними тракторами.

Догляд за посівами

Для досходовой обробки посівів з метою знищення грунтової кірки і сходів бур'янів зазвичай використовують легкі борони (скажімо, СМП-0,6 А чи ЗОР-0,7 в широкозахватних зчіпки С-11У) або навісні сітчасті борони типу БСО або БСН-4. Боронують на малій швидкості впоперек рядків.

Вдруге посіви боронують після появи сходів у фазі 2-3 справжніх листків для знищення проростаючих бур'янів, розпушування грунту та проріджування рослин. При цьому видаляється 25-30% сходів моркви. Якщо на 1 погонний метр рядка їх не більше 35-50, боронити не можна. З появою повних сходів міжряддя розпушують на глибину 5-6 см плоскорізними лапами, залишаючи 7-9 см захисної зони з обох боків рядка або смуги.

Щоб покращити повітрообмін у ґрунті і зруйнувати кірку, за вегетаційний період міжряддя розпушують 4-6 разів, змінюючи глибину від 6 до 12 см і підбираючи різні робочі органи (долотоподібні лапи, двосторонні, односторонні бритви). Для виконання цього агромероприятия використовують культиватори в агрегаті з колісними тракторами.

У фазі 1-3 листків для знищення бур'янів проводять обприскування гербіцидами Селект (0,4-0,8 кг / га), Тарга Супер (2-3 кг / га), Фуроре Супер (0,8-2 кг / га ), Фюзілад Супер 125 ЄС (1-2 кг / га).

Морква - культура відносно засухостійка, але на півдні, у зоні нестійкого зволоження високі і стабільні врожаї можна одержувати тільки з використанням зрошення. На зрошуваних землях Лісостепу за посушливої погоди моркву слід поливати 2-6 разів, у Степу - 5-7. Норми поливу в першій половині вегетації (від сходів до початку формування коренеплодів) складають 250 - 300 м3 / га, а від формування коренеплодів до повного їх дозрівання - 500-600 м3 / га

Можна застосовувати і крапельне зрошення. Нижня межа вологості ґрунту, за якої слід поливати, до початку формування коренеплодів - 80% НВ, у другій половині вегетації - 70% НВ. За 15-20 днів до збирання врожаю поливи припиняють.

Початок поливного сезону залежить від погодних умов. Найчастіше поливи починають з кінця квітня - початку травня і закінчують за 2-3 тижні до збирання, щоб уникнути розтріскування коренеплодів і поліпшити умови для механізованого прибирання. На крапельному зрошенні поливи проводять регулярно, підтримуючи рівень вологості грунту згідно фазою розвитку рослин.

Збір і зберігання

Прибирають коренеплоди у фазі технічної стиглості, до настання заморозків - з II декади вересня до ІІІ декади жовтня. Зі зниженням середньодобової температури до 2 ... 4 ° С ріст коренеплодів зупиняється, а короткочасні заморозки (-1 ... -2 ° С) можуть призвести до їх пошкодження. Ранні строки збирання також небажані: в теплу, суху і вітряну погоду коренеплоди в'януть і стають більш схильними до пошкодження хворобами при зберіганні.

Якість свіжих молодих коренепло - дів моркви, вирощених у відкритому грунті, які заготовляють і реалізовують для споживання в свіжому вигляді та промислової переробки, має від - дати вимогам ДСТУ 286-91. Вони ма - ють бути свіжа, не в'ялі, неушкоджені, з властивими сорту (гібриду) формою і забарвленням, діаметром 2,5-6 см (для молодої свіжої моркви - не менше 1,5 см). Вміст залишкової кількості пестицидів, мікотоксинів і нітратів у них не повинна перевищувати допустимі рівні. Допустимі норми вмісту важких металів, згідно з ДСТУ 286-91: свинцю - 0,5 мг / кг, кадмію - 0,03, ртуть - 0,02, міді - 5, цинку - 10 та миш'яку - не більше 0, 2 мг / кг сирої маси коренеплоду.

В умовах товарного виробництва економічно вигідним і організаційно доцільним є збір коренеплодів комбайнами зарубіжного виробництва. Зібрані коренеплоди транспортують для товарної доробки на лініях ЛСК-20, ПСК-6. Товарну моркву завантажують в контейнери, в яких вона зберігається і відправляється на реалізацію. Навантаження контейнерів та складання їх у штабелі в овочесховищах здійснюють агрегатами типу АОН-0,5 або КОН-0,5, транспортування контейнерів у сховищі - тракторними причепами.

Часто моркву зберігають в овочесховищах і підвалах насипом, у штабелях, пірамідах, ящиках і поліетиленових мішках. Температуру підтримують у межах 1 ... 2 ° С, а відносну вологість - 90-95%. При низькій відносній вологості коренеплоди швидко в'януть. Можна зберігати урожай і вузьких (до 1,5 м) невисоких буртах, проте в такому випадку все залежить від погодних умов.

В овочесховищах морква часто зверху мокне і загниває, тому приміщення треба систематично провітрювати або вкривати коренеплоди мішковиною, матами. В штабелі або піраміди коренеплоди рекомендується складати головками назовні і пересипати кожен ряд вологим річковим піском шаром 1-2 см. Висота штабеля (піраміди) - 80-100 см (15-20 рядків). Для зберігання в ящиках на дно насипають вологий пісок (2-3 см), на нього вкладають коренеплоди у кілька шарів і пересипають їх піском. Добре зберігається морква і в поліетиленових або крафтового мішках (по 20 кг), які залишають напіввідкритими для надходження повітря. Для запобігання розвитку хвороб ефективне тирсу коренеплодів крейдою (20 кг / т). Найбільш надійний і сучасний спосіб зберігання - холодильні камери зі стабільною температурою повітря і відносно високою вологістю. При температурі 0 ... 10 ° С морква зберігається 4-6 місяців, за 2 ... 5 ° С - 2-3.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner